Sunday, July 10, 2011

Cresterea imunitatii

La nastere sistemul imunitar al copiilor nu este dezvoltat.
Pentru a face fata infectiilor este foarte important inceputul: nasterea naturala versus nasterea prin operatie cezariana (colonizarea tubului digestiv cu flora vaginala a mamei), alimentatia naturala versus alimentatia artificiala (laptele de mama contine anticorpi si numeroase alte celule si factori cu rol in cresterea imunitatii).
In prezent, recomandarile OMS in ceea ce priveste alimentatia bebelusilor se refera la alaptarea exclusiva 6 luni, apoi continuarea alaptarii pana la varsta de 2 ani si peste, deoarece se considera ca la varsta de 2 ani sistemul imunitar al copiilor functioneaza. Chiar si in aceste conditii, pentru copiii care sunt inclusi in colectivitate sunt considerate normale pana la 10 episoade de intercurente (de obicei raceli) pe an.
Insa, majoritatea acestora nu vor necesita tratament antibiotic ci doar tratament simptomatic.
Pentru a asigura o trecere cat mai usoara peste aceste episoade un regim de viata cat mai echilibrat este foarte important, cu atat mai mult cu cat obiceiurile copiilor se formeaza de la varstele cele mai mici:

1. Alimentatia: o alimentatie echilibrata, tinandu-se cont la copiii mai mici de regulile de diversificare iar la cei mai mari de piramida alimentara (ce are la baza consumul de cereale integrale, fructe si legume). Eliminarea/diminuarea tendintei de a consuma alimente procesate si mai ales dulciuri rafinate. Inlocuirea acestora cu miere (efect antiinflamator si de crestere a imunitatii) dar tot in cantitati moderate (1-2 lingurite pe zi), din surse certificate, cu precautie la copiii alergici. Dintre fructe si legume, cele mai importante sunt cele cu un continut ridicat de vitamina C si carotenoizi: morcovi, fasole verde, citrice, capsuni, zmeura (atentie tot la copiii alergici). Se recomanda 5 portii de fructe si legume zilnic. Consumul de alimente probiotice (germeni prietenosi ce ajuta la dezvoltarea unei flore intestinale normale) cum este iaurtul este indicat.

2. Respectarea somnului copilului: crearea unor obiceiuri legate de somn. Ideal ora de culcare sa fie pana in ora 22, iar copilul sa mai beneficieze si de o pauza de somn dupa-amiaza. In total, la copilul de peste un an, timpul pentru somn sa fie in jur de 12 ore.

3. Exercitiul fizic, in special cand are loc in natura sau o atmosfera mai putin poluata, s-a demonstrat ca mareste raspunsul imunologic al copilului. In plus, plimbarile in zonele impadurite, mare, lacuri, saline au efect suplimentar asupra imunitatii.

4. Igiena: respectarea regulilor de igiena simple (spalatul mainilor, al fructelor si legumelor, igiena cand se joaca cu animale, cand foloseste toaleta etc) si reducerea posibilitatii transmiterii infectiilor de la alte persoane cu care vin in contact prin izolarea acestora si respectarea regulilor de igiena, evitarea expunerii la fumul de tigara sau alte noxe. In plus, se pot folosi purificatoare de aer cu filtre speciale, aparate de tip Salin pentru cresterea calitatii aerului inspirit din locuinte.

5. Atentie la folosirea excesiva de antibiotice in cazuri necorespunzatoare, la indicatia unor persoane neavizate, deoarece majoritatea infectiilor la copii sunt de origine virala si nu bacteriana, iar folosirea antibioticelor in aceste cazuri nu face decat sa dezechilibreze flora organismului si chiar sa selecteze tulpini rezistente la antibiotic.

6. Stresul emotional este unul din factorii cei mai importanti care scad imunitatea copiilor. Crearea unui mediu cat mai prietenos in care copilul sa se simta iubit este foarte importanta.


No comments:

Post a Comment