Monday, July 25, 2011

Parteneriatul dintre parinti si educatoare

Conceperea si realizarea unui partenerit educational ridica noi stachete in fata educatoarelor, fortandu-le sa dobandeasca prin invatare si competentele specifice managementului de proiect.

Astfel, educatoarea - care in contextul socio-economic si profesional actual trebuie sa manifeste o mare receptivitate la schimbare - este pusa in situatia de a aborda cu si mai multa flexibilitate noi cai de solutionare a problemelor cu care se confrunta, incercand sa armonizeze strategiile de comunicare, cooperare si colaborare cu diverse segmente ale societatii: intitutii de invatamant si cultura, societati comerciale, biserica si mai ales cu familiile copiilor prescolari.

Invatamantul prescolar actual urmareste abordarea integrala a copilului si a educatiei sale, implicarea familiei si a comunitatii in educatia copilului, dezvoltarea politicilor educative de responsabilizare, precum si dezvoltarea organismelor societatii civile care sa promoveze alternative educationale specifice varstei de 0-6/7 ani.

Pentru realizarea acestor obiective este necesar ca societatea sa constientizeze si sa respecte drepturile copilului, sa schimbe mentalitatile, sa aduca o noua viziune privind copilul ca membru al comunitatii, sa ajute la formarea unor relatii de tip democratic referitor la copil, familie, comunitate si gradinita.

Educatia pentru calitate in invatamantul prescolar are la baza zona socio-emotionala, care isi propune un scop dublu:

· Ofera metode ce permit individului sa se integreze si sa se adapteze mediului socio- cultural;

· Dezvoltarea autonomiei personale a autenticitatii si a creativitatii.

Lucrand in parteneriat cu familia, educatoarea asigura sustinerea optima a invatarii copiilor si a nevoilor lor de dezvoltare. Programul instructiv- educativ din gradinita de copii recunoaste importanta familiei in viata copilului si stabileste strategii efective de includere a parintilor in programele gradinitelor.

Constientizarea parintilor asupra rolului si a importantei educatiei timpurii reprezinta imperativul reformei invatamantului prescolar; o colaborare de succes dintre gradinita si familie sporeste intelegerea si sensibilitatea fata de nevoile copilului, potentand astfel reusita integrarii in ciclul primar.

Activitatile desfasurate impreuna cu familiile copiilor si in favoarea acestora constituie o parte componenta a unui program eficient de educatie timpurie. Parintii trebuie sprijiniti sa isi cunoasca copiii, sa le identifice nevoile si sa sprijine dezvoltarea si cresterea lor armonioasa. In fapt este o ipoteza de lucru, orice parinte isi iubeste copilul si doreste sa-i ofere cat mai mult pentru o dezvoltare armonioasa din toate punctele de vedere.

Consilierea parintilor este o activitate care se refera la acordarea unui sprijin moral si psihopedagogic pentru familiile prescolarilor. Trebuie indrumate si incurajate pentru a-si exercita cu succes rolul in viata copiilor, in cresterea, ingrijirea si educarea adecvata a acestora. Principiile care stau la baza acestor consilieri sunt:

1. acceptarea si comunicarea eficienta – presupune ca fiecare parinte sa fie acceptat si considerat partener in actul comunicarii si al invatarii ;

2. confidentialitatea – semnifica nevoia de a pastra secretul problemelor familiei si al datelor culese in urma discutiilor curente ;

3. respectul individualitatii – presupune intelegerea fiecarui parinte ca fiind o persoana care are dreptul la intelegere si respect, la acceptarea sa asa cum este, fara a se emite judecati de valoare ;

4. sinceritatea – impune conturarea unei imagini cat mai clare si mai sincere a problemelor intampinate si abordarea cat mai realista a situatiilor ;

5. recunoasterea propriilor limite – este tot o forma de sinceritate si cere ca educatoarea sa apeleze la un colaborator, la un specialist sau un consilier ;

6. negocierea solutiilor si respectarea deciziilor beneficiarului – se refera la nevoia de a face pe fiecare sa inteleaga solutiile, de discutare cu parintii a tuturor pasilor in programul de interventie, ca si sprijinirea deciziilor ;

7. nediscriminarea – se refera la respectful identitatii culturale, etnice, religioase, sociale a parintilor ;

8. acordarea unor servicii integrate – presupune apelul la diferiti profesionisti (consilieri psihopedagogici, asistenti sociali, medici etc).

Parteneriatul cu familia este absolut necesar, dat fiind faptul ca parintii sunt primii educatori ai copilului, educatoarea valorificand si continuind experienta acumulata de copil in familie. Indiferent de competentele lor educationale, de situatia lor materiala si sociala, ei sunt extrem de importanti pentru copii.

In colaborarea educatoare- familie trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

1. parintii sa inteleaga ca pot influenta si controla comportamentul copilului,

insusindu-si abilitatile de baza in acest sens ;

2. convingerea parintilor sa aiba rabdare, sa nu forteze copilul in indeplinirea unor sarcini, ci sa-l faca sa doreasca sa participe la realizarea lor;

3. parintii sa prezinte interes si preocupare pentru dezvoltarea unei vorbiri corecte la copii, oferindu-le un model comportamental verbal corespunzator;

4. sa nu faca referiri in fata copilului cu privire la nivelul sau scazut de dezvoltare, deoarece vor accentua starea de neputinta resimtita de copil, sadindu-i neincredere in sine, frustrare;

5. parintii sa acorde mai multe aprecieri pozitive si chiar recompense in cazul reusitelor sau incercarilor de a duce la bun sfarsit o sarcina si sa nu recompenseze niciodata un comportament negativ.

In concluzie, gradinita este o institutie de educatie si are rolul de a oferi srijin educativ pentru copii si parinti. Mai mult, ea este terenul unor relatii educative din care fiecare beneficiar- copil, parinte, educator- are de invatat si trebuie sa se simta valorizat si important.



Fragmente extrase dintr-un text elaborat de Prof. Ghencea Elena-Luminita, director Gradinita nr.2, Grup ScolarManeciu.

Friday, July 15, 2011

Muscatul

Va propun un articol interesant despre un comportament al copiilor cu care multi dintre noi ne-am confruntat (sau ne vom confrunta) http://ceep.crc.uiuc.edu/poptopics/biting.html .

Thursday, July 14, 2011

Ghiceste cine te-a strigat

Varianta audio si versuri aici

Cantecele - Bate vantul frunzele

Bate vantul frunzele

Bate vantul frunzele,
Invarte moristile,
Randunica asa zboara,
Iar eu trag zmeul de sfoara.

Mama la placinte coace
Si bunica lina toarce
Tata trage la rindea
Iar eu bat din palme-asa.

Mosul taie lemnele
Eu adun surcelele
O fetita da la pui
Iar eu in copac ma sui.

Poezie - Atenție la semafor

Semaforu-i pentru mine
Un sfătuitor de bine.
El mă-nvață când și cum
Pot să traversez un drum

Roșu-mi spune: Stai cuminte,
Nici un pas mai înainte,
Că te calcă vreo mașină
Și doar tu ve fi de vină

Ochiul verde-mi spune: Da,
Poți acuma traversa
Pentru că pericol nu-i
Eu ascult de sfatul lui!

Cantecele

Stopul

Stiți voi astăzi ce-am să fac?
Fiindcă-i zi cu soare?
Păpușica mi-i îmbrac
Și plec la plimbare.

Dar mai iau și pe Grivei
Iau și iepurașul
Și-am pornit la drum cu ei,
Să le-arăt orașul.

Uite stopul s-a roșit
Colo-n colț, privește!
Iepurașule grăbit,
Din mers te oprește!

Au pornit mașini pe drum
Stopu-i verde, iată!
S-o pornim și noi acum,
Dar cu toți odată.

Sunday, July 10, 2011

Cresterea imunitatii

La nastere sistemul imunitar al copiilor nu este dezvoltat.
Pentru a face fata infectiilor este foarte important inceputul: nasterea naturala versus nasterea prin operatie cezariana (colonizarea tubului digestiv cu flora vaginala a mamei), alimentatia naturala versus alimentatia artificiala (laptele de mama contine anticorpi si numeroase alte celule si factori cu rol in cresterea imunitatii).
In prezent, recomandarile OMS in ceea ce priveste alimentatia bebelusilor se refera la alaptarea exclusiva 6 luni, apoi continuarea alaptarii pana la varsta de 2 ani si peste, deoarece se considera ca la varsta de 2 ani sistemul imunitar al copiilor functioneaza. Chiar si in aceste conditii, pentru copiii care sunt inclusi in colectivitate sunt considerate normale pana la 10 episoade de intercurente (de obicei raceli) pe an.
Insa, majoritatea acestora nu vor necesita tratament antibiotic ci doar tratament simptomatic.
Pentru a asigura o trecere cat mai usoara peste aceste episoade un regim de viata cat mai echilibrat este foarte important, cu atat mai mult cu cat obiceiurile copiilor se formeaza de la varstele cele mai mici:

1. Alimentatia: o alimentatie echilibrata, tinandu-se cont la copiii mai mici de regulile de diversificare iar la cei mai mari de piramida alimentara (ce are la baza consumul de cereale integrale, fructe si legume). Eliminarea/diminuarea tendintei de a consuma alimente procesate si mai ales dulciuri rafinate. Inlocuirea acestora cu miere (efect antiinflamator si de crestere a imunitatii) dar tot in cantitati moderate (1-2 lingurite pe zi), din surse certificate, cu precautie la copiii alergici. Dintre fructe si legume, cele mai importante sunt cele cu un continut ridicat de vitamina C si carotenoizi: morcovi, fasole verde, citrice, capsuni, zmeura (atentie tot la copiii alergici). Se recomanda 5 portii de fructe si legume zilnic. Consumul de alimente probiotice (germeni prietenosi ce ajuta la dezvoltarea unei flore intestinale normale) cum este iaurtul este indicat.

2. Respectarea somnului copilului: crearea unor obiceiuri legate de somn. Ideal ora de culcare sa fie pana in ora 22, iar copilul sa mai beneficieze si de o pauza de somn dupa-amiaza. In total, la copilul de peste un an, timpul pentru somn sa fie in jur de 12 ore.

3. Exercitiul fizic, in special cand are loc in natura sau o atmosfera mai putin poluata, s-a demonstrat ca mareste raspunsul imunologic al copilului. In plus, plimbarile in zonele impadurite, mare, lacuri, saline au efect suplimentar asupra imunitatii.

4. Igiena: respectarea regulilor de igiena simple (spalatul mainilor, al fructelor si legumelor, igiena cand se joaca cu animale, cand foloseste toaleta etc) si reducerea posibilitatii transmiterii infectiilor de la alte persoane cu care vin in contact prin izolarea acestora si respectarea regulilor de igiena, evitarea expunerii la fumul de tigara sau alte noxe. In plus, se pot folosi purificatoare de aer cu filtre speciale, aparate de tip Salin pentru cresterea calitatii aerului inspirit din locuinte.

5. Atentie la folosirea excesiva de antibiotice in cazuri necorespunzatoare, la indicatia unor persoane neavizate, deoarece majoritatea infectiilor la copii sunt de origine virala si nu bacteriana, iar folosirea antibioticelor in aceste cazuri nu face decat sa dezechilibreze flora organismului si chiar sa selecteze tulpini rezistente la antibiotic.

6. Stresul emotional este unul din factorii cei mai importanti care scad imunitatea copiilor. Crearea unui mediu cat mai prietenos in care copilul sa se simta iubit este foarte importanta.


Thursday, July 7, 2011

PROTECTIA SOLARA



Beneficiile soarelui:

- vitamina D se formeaza in piele sub actiunea razelor solare. Timpul necesar de expunere este de 15 min zilnic;

- efect antidepresiv (rata mare a sinuciderilor la popoarele din emisfera nordica, tratamentul depresiilor prin stimularea luminoasa intermitenta);

- rol in formarea ritmurilor somn-veghe ce influenteaza formarea altor ritmuri cu rol in dezvoltarea fizica, psihica si sociala a copilului.

Cand devine periculos soarele:

- in functie de momentul expunerii: in intervalul orar 10-17 sau, mai simplu, cand umbra persoanei este mai mica decat inaltimea acesteia;

- in functie de timpul expunerii: in acest interval, mai ales la orele amiezii, chiar si cateva minute pot deveni periculoase daca nu exista protectie adecvata.

Protectia solara:

- capului- se pot folosi sepci, palarii etc;

- ochilor: ochelari de soare cu factor de protectie impotriva razelor UV, speciali pentru copii (chiar si bebelusi);

- imbracaminte adecvata- care sa acopere o suprafata cat mai mare a corpului. Tesatura cu cat este mai regulata nu permite trecerea razelor UV. Exista haine speciale cu protectie solara ridicata, folosite, in special, in zonele foarte insorite (ex. Australia), unde persoanele nebastinase (cu o culoare a pielii deschisa si mult mai sensibila la soare) au risc crescut de a dezvolta cancer de piele;

- cremele de protectie solara. Se recomanda folosirea cremelor speciale pentru copii, cu factor de protectie de cel putin 30. Important este ca efectul cremei scade atunci cand copilul transpira sau cand vine in contact cu apa. De aceea, se va reface stratul de crema la intervale scurte de timp si se va mentine un strat suficient de gros si uniform, fara a se face economie.

Riscurile expunerii la soare:

- imediate- insolatie, soc caloric, arsuri solare;

- dupa expunere prelungita: cataracta, cancer de piele.

Mituri:

- expunerea cand este innorat este nepericuloasa: norii nu filtreaza decat circa 20% din razele UV iar tendinta este ca timpul de expunere sa creasca atunci cand este innorat;

- expunerea la soare la munte sau in timpul iernii necesita precautii si mai mari deoarece cu cresterea altitudinii creste si cantitatea radiatiilor UV, iar zapada le reflecta determinand o expunere dubla.



Cabinet Medical Gradinita Yuki, Medic Pediatru Mihaela Nita