Wednesday, October 26, 2011

Halloween



Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.
Simbolurile și obiectele artizanale asociate Halloweenului s-a dezvoltat în timp. De exemplu, sculptarea de jack-o'-lantern provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinților de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradițional de Halloween în Irlanda și Scoția,dar imigranții veniți în America de Nord au folosit dovleacul indigen, care erau mai ușor accesibili și mai mari – fiind mai ușor de modelat decât napii. Tradiția americană de modelare a dovlecilor este atestată de la 1837și a fost asociată inițial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

La Gradinita Yuki, copiii vor sarbatori Halloween-ul vineri, 28 octombrie, de la ora 09:30 alaturi de doua personaje de basm - Dovlecelul cel Fricos si zana Tinker Bell, care le-au pregatit celor mici un spectacol de magie.

Monday, October 24, 2011

Activitati grupa mini

Obiectivele pedagogice sunt centrate pe practicarea de către preşcolarii mici a jocurilor simbolice primare, respectiv a jocului de manipulare şi a jocului imitativ, pe dezvoltarea sensibilităţii tactil-kinestezice, vizuale, auditive şi gustativ-olfactive, pe cunoaşterea materialelor-jucării, pe îmbogăţirea şi activizarea vocabularului şi pe socializarea lor treptată în atmosfera de joc.

NATURA – TOAMNĂ HARNICĂ ŞI DE DARURI DARNICĂ

ZIUA

ACTIVITĂŢI ŞI JOCURI ALESE

CATEGORII DE ACTIVITĂŢI / TEME – forma de organizare

LUNI

Construcţii : Căsuţe pentru păsărele

Biblioteca: Audiţie – Ursul păcălit de vulpe

Cunoaşterea mediului : “Ce ne aduce toamna?” – joc didactic

Educaţie plastică : “Vaza cu crizanteme “ – pictură

MARŢI

Arta : Coşul toamnei – modelaj

Ştiinţa: Unde pleacă păsările călătoare?

Joc de masă: Caută fructele de toamnă !

Activitate matematică: „Roadele toamnei” – joc didactic

Educaţie fizică: Ansamblu de gimnastică

MIERCURI

Joc de rol : De-a gospodinele

Construcţii : Rafturi pentru cămară

Biblioteca : Citesc poveşti după imagini

Educarea limbajului: „Vrei să-mi spui?” – joc didactic

JOI

Joc de masă : Separă fructele de legume

Artă: Peisaj de toamnă – desen

Educaţie muzicală : “Repetarea cântecelor de toamnă “

Opţional : “Ciuboţelele ogarului” – lectura educatoarei

VINERI

Joc de rol : La aprozar

Ştiinţa : Ce ai gustat?

Educaţie pentru societate: “Locul de joacă al copiilor “ – convorbire

Friday, October 14, 2011

Attachment parenting



As vrea sa impartasesc cu voi, dragi parinti, un site minunat pe care mi l-a recomandat o mamica. Este vorba despre Attachment Parenting , un site in care veti descoperi articole interesante despre subiecte ce tin de lumea parintilor si a copiilor. Pentru a va convinge sa il accesati, va trimit un pasaj care descrie pe scurt viziunea autorilor asupra notiuni de attachment parenting:

"Într-o cavernă se puteau citi aceste incizii pe pereţi: 1+1=1 şi, imediat după, 1-1=2. Nici chiar cei mari mari matematicieni nu au fost în măsură să descifreze acest paradox; cu toate acestea, rezolvarea enigmei este una simplă. Este vorba despre aceeaşi simplitate care permite oricăruia dintre noi să se nască. Lipsa aparentă a logicii dispare dacă ne gândim la procesul naşterii: mama cu copilul său în pântece formează un tot şi, imediat după naştere, mama şi copilul devin două fiinţe distincte."

Credem că naşterea unui copil şi procesul imediat succesiv prin care acesta devine conştient de sine este departe de viziunea raţională pe care adulţii o au despre lume.

Credem că merită să încercăm să găsim căi care ne pot ajuta pe noi, părinţii, să vedem dintr-o perspectivă diferită universul copiilor.

Credem că înţelegerea naşterii copiilor noştri, cunoaşterea, ne pot ajuta să înţelegem propria noastră naştere şi pot deci contribui la o conştiinţă superioară despre noi înşine.

Credem că este periculos să încercăm să ne înţelegem copiii fără să încercăm, în acelaşi timp, să ne facem cunoscuţi lor." sursa Attachment Parenting

Poezie - Cocosul


Cocoşul

Pe un gard stă cocoţat

Un cocoş cam pintenat

Şi tot strigă cu-cu-rigu,

Vă anunţ că vine frigu’

Cu-cu-rigu, cu-cu-rigu

Vaccinarea antigripala

O data cu venirea iernii apare o problema- riscul imbolnavirii de gripa.

Daca alte infectii respiratorii produc simptome moderate si majoritatea persoanelor isi pot continua activitatile zilnice in acesta perioada, simptomele date de gripa pot fi foarte severe, indelungate.

Infectia virala produsa de virusurile gripale streseaza organismul, scade imunitatea si de cele mai multe ori conduce la suprainfectii bacteriene. Asocierea celor doua tipuri de infectii slabeste organismul si se poate dovedi fatala pentru categoriile de populatie mai sensibile, precum varstnicii si copiii mici.

De aceea, mai ales, in cadrul gradinitelor este importanta vaccinarea atat a copiilor, dar si a personalului care lucreaza cu acestia.

Ce este vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal contine tulpini de virusuri gripale inactivate. Odata injectat intramuscular, vaccinul stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi specifici impotriva tulpinilor virale continute. Cand virusul gripal va patrunde in organismul unei persoane vaccinate, anticorpii produsi il vor distruge si vor impiedica instalarea infectiei gripale.

In fiecare an, virusul gripal sufera anumite modificari fata de anul precedent, ceea ce face vaccinul utilizat sa fie ineficient de la un an la altul. In fiecare an trebuie preparat un nou vaccin care sa contina tulpinile specifice sezonului respectiv. Vaccinul protejeaza de infectia gripala in aproximativ doua saptamani de la injectare, timp necesar organismului sa produca anticorpi.

Vaccinul se poate administra de la varsta de 6 luni astfel:

- pentru adulti si copiii peste 6 ani- o singura doza;

- pentru copiii sub 6 ani- doua doze la interval de 4-6 saptamani.

Vaccinarea antigripala in cadrul gradinitei ofera avantajul scutirii prezentarii la cabinetele medicale de unde se pot contacta alte infectii.

Echipa Mondoped

Wednesday, October 12, 2011

Pregatirea copiilor pentru iarna


Principalele afectiuni cu care ne confruntam in sezonul rece sunt racelile, gripa si alte afectiuni respiratorii. In timpul iernii suntem mai vulnerabili pentru ca stam mult mai mult timp in spatii inchise si venim mai frecvent in contact cu alte persoane bolnave.
Majoritatea afectiunilor respiratorii trec in cateva zile fara alte consecinte asupra sanatatii, insa, unele pot fi cauza unor complicatii serioase.
Desi simptomele in cazul racelilor si ale gripei pot parea asemanatoare, cele doua afectiuni sunt foarte diferite.
In cazul racelilor simptomele apar treptat: nas infundat, secretii nazale, stranut, uneori si tuse, dureri de gat, ochi injectati. Nu exista vacin pentru prevenirea racelilor deoarece sunt foarte multe virusuri care determina racelile.
In schimb, gripa are un debut brusc, dureaza mai mult. Simptomele gripei includ: febra inalta, dureri de cap, frisoane, tuse seaca, dureri musculare, oboseala marcata, stare generala proasta; nas infundat, secretii nazale, stranut, ochi injectati (ca si in cazul racelilor). La copiii mici pot aparea si greata si varsaturile. Vestea buna este ca vaccinarea anuala ajuta la prevenirea aparitiei gripei. Sezonul de gripa este in perioada noiembrie-aprilie.

Metode de preventie:

1. Vaccinarea
Vaccinarea antigripala se poate realiza si sub forma de injectie si sub forma de spray nazal. Perioada ideala pentru vaccinare este octombrie-noiembrie, desi vaccinarea chiar in lunile decembrie si ianuarie nu este prea tarzie. In fiecare an este nevoie de un nou vaccin care este diferit de cel din anul precedent datorita modificarii virusurilor gripale. Vaccinarea se poate face incepand cu varsta de 6 luni . Se realizeaza de catre medic care se va interesa inainte daca persoana este alergica (in special la ou), daca sufera de vreo boala, daca este sau a fost febril etc.
Pentru prevenirea cazurilor de gripa este foarte importanta vaccinarea cadrelor medicale si a persoanelor care lucreaza cu copiii.
De anul trecut vaccinul antigripal a continut si tulpina H1N1.
2. Spalarea mainilor cat mai frecvent deoarece atat gripa cat si racelile se transmit prin tuse, stranut dar si suprafete contaminate, cum ar fi mainile. Spalarea mainilor se va face cu apa calduta si sapun pentru cel putin 15 secunde. Se pot folosi si solutii dezinfectante pe baza de alcool daca nu dispunem de apa.
Se va evita atingerea ochilor, a nasului si a gurii.
Solutiile dezinfectante se pot folosi si pentru curatarea suprafetelor in special clantele usilor, banci, mese, toalete, chiuvete etc.
3. Limitarea contactului cu persoanele bolnave, evitand zonele aglomerate.
4. Practicarea obiceiurilor sanatoase: dieta echilibrata, somn suficient, exercitiu fizic constant, reducerea stresului (chiar si in cazul copiilor stresul emotional este un factor foarte important de reducere a imunitatii), evitarea mediilor poluate inclusiv a fumului de tigara, imbracaminte adecvata sezonului.

Realizat de Mondoped.

Sunday, October 2, 2011

Saptamana 03 -06 octombrie

03. octombrie - Workshop cu tema Educatia Pozivita, incepand cu ora 17:30

05.octombrie - Consult medical periodic

Meniu 1 octombrie