O data cu venirea iernii apare o problema- riscul imbolnavirii de gripa.
Daca alte infectii respiratorii produc simptome moderate si majoritatea persoanelor isi pot continua activitatile zilnice in acesta perioada, simptomele date de gripa pot fi foarte severe, indelungate.
Infectia virala produsa de virusurile gripale streseaza organismul, scade imunitatea si de cele mai multe ori conduce la suprainfectii bacteriene. Asocierea celor doua tipuri de infectii slabeste organismul si se poate dovedi fatala pentru categoriile de populatie mai sensibile, precum varstnicii si copiii mici.
De aceea, mai ales, in cadrul gradinitelor este importanta vaccinarea atat a copiilor, dar si a personalului care lucreaza cu acestia.
Ce este vaccinul antigripal?
Vaccinul antigripal contine tulpini de virusuri gripale inactivate. Odata injectat intramuscular, vaccinul stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi specifici impotriva tulpinilor virale continute. Cand virusul gripal va patrunde in organismul unei persoane vaccinate, anticorpii produsi il vor distruge si vor impiedica instalarea infectiei gripale.
In fiecare an, virusul gripal sufera anumite modificari fata de anul precedent, ceea ce face vaccinul utilizat sa fie ineficient de la un an la altul. In fiecare an trebuie preparat un nou vaccin care sa contina tulpinile specifice sezonului respectiv. Vaccinul protejeaza de infectia gripala in aproximativ doua saptamani de la injectare, timp necesar organismului sa produca anticorpi.
Vaccinul se poate administra de la varsta de 6 luni astfel:
- pentru adulti si copiii peste 6 ani- o singura doza;
- pentru copiii sub 6 ani- doua doze la interval de 4-6 saptamani.
Vaccinarea antigripala in cadrul gradinitei ofera avantajul scutirii prezentarii la cabinetele medicale de unde se pot contacta alte infectii.
Echipa Mondoped
No comments:
Post a Comment