CLUBUL
LUI ISTEȚILĂ – SÂMBĂTĂ, 31 IANUARIE (INTERVAL ORAR: 9 – 13)
ISTEȚILĂ
ȘI PRIETENII ÎN JAPONIA!
Zilele acestea, eu si Istețilă ne-am tot
gândit care să fie următoarea țară în care să facem oprire din cursa noastră
isteață. Nu m-am înțeles cu el și a rămas Japonia! După ce mi-am dat acordul, a
început să se costumeze în samurai, să mănânce sushi cu bețișoare, să facă
experimente cu apă pentru a crea tsunami, să inventeze rețete de ceai, iar
lista e luuungă! Mi-am zis că e foarte bine ca Istețilă să învețe jucându-se,
să experimenteze, însă cum el este mic și evită curățenia ascunzându-se după
ușă… ghiciți cine a strâns după el! Am uitat să specific faptul că ne-am inundat și vecinii… de 2 ori! Dar
toate au trecut! P.S. Bine că Istețilă nu știe să citească ce am scris eu aici,
iar voi să nu ii spuneți, de acord?
Propun
să revenim la Japonia, că ne-am cam luat cu vorba…
CURIOZITĂȚI
DESPRE JAPONIA PENTRU TOTI CURIOȘII!
• Japonia (în japoneză Nippon sau Nihon, sens literal: „originea
soarelui”) este o țară insulară din Asia de Est, situată pe un lanț de insule aflate între Oceanul Pacific și Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeană. Este cunoscută în românește și sub numele de Țara Soarelui Răsare. Potrivit
legendei, Japonia a fost creată de către zei care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături
ce au devenit insulele principale, precum și o multitudine de insule mici
(peste 5000). Japonia fiind o mare consumatoare de ceai este normal să aibă
propriile metode de a prepara ceaiul. Când vorbim de ceai în contextul Japoniei
se înțelege ceai verde, ceaiul negru fiind aproape inexistent în Japonia. Bineînteles,
există mai multe feluri de ceai verde in Japonia. Datorita solului, climei
și modului de cultivare și producere, ceaiul verde japonez este puțin
diferit față de cel chinezesc la gust și are ca urmare un mod de preparare
puțin diferit față de omologul său chinez.
• Sushi este un fel de
mâncare specific bucătăriei japoneze. Principalul ingredient este orezul combinat cu
diverse alte ingrediente, gătite sau in stare crudă, cel mai adesea pește crud. Sushi este o mâncare relativ nouă chiar și în
Japonia. A fost gătitită pentru prima oară la începutul secolului al XIX-lea.
• Tsunami sunt valuri uriașe provocate de seisme. Ele sunt
foarte periculoase pentru populația din regiunile de pe coastele oceanelor.
Oamenii de știintă încearcă să prevadă producerea lor pentru a le limita
consecințele.
Fenomenul numit tsunami este în general urmarea
unui seism: apa deplasată brusc de mișcările
crustei, poate produce valuri cu o înălțime de 30m. Așa se explică faptul că
Japonia, țara cu o seismicitate foarte puternică este în mod special expusă
acestui risc.
PROPUNERILE LUI ISTEȚILĂ
Pentru că mai devreme am amintit de ceai și pentru că în fiecare ceaşcă de ceai există câte o călătorie imaginară, Istețilă s-a gândit ca sâmbăta aceasta să facă ceai cu prietenii lui, folosind metoda japoneză. După ce vom savura ceaiul, vom face sushi, iar apoi realizam un experiment cu ajutorul căruia vom invăța cum se formează un tsunami și ce efecte are acesta. Ziceți voi! Nu are idei minunate năzdrăvanul Istețilă?
Pentru că mai devreme am amintit de ceai și pentru că în fiecare ceaşcă de ceai există câte o călătorie imaginară, Istețilă s-a gândit ca sâmbăta aceasta să facă ceai cu prietenii lui, folosind metoda japoneză. După ce vom savura ceaiul, vom face sushi, iar apoi realizam un experiment cu ajutorul căruia vom invăța cum se formează un tsunami și ce efecte are acesta. Ziceți voi! Nu are idei minunate năzdrăvanul Istețilă?
No comments:
Post a Comment