Wednesday, October 12, 2011

Pregatirea copiilor pentru iarna


Principalele afectiuni cu care ne confruntam in sezonul rece sunt racelile, gripa si alte afectiuni respiratorii. In timpul iernii suntem mai vulnerabili pentru ca stam mult mai mult timp in spatii inchise si venim mai frecvent in contact cu alte persoane bolnave.
Majoritatea afectiunilor respiratorii trec in cateva zile fara alte consecinte asupra sanatatii, insa, unele pot fi cauza unor complicatii serioase.
Desi simptomele in cazul racelilor si ale gripei pot parea asemanatoare, cele doua afectiuni sunt foarte diferite.
In cazul racelilor simptomele apar treptat: nas infundat, secretii nazale, stranut, uneori si tuse, dureri de gat, ochi injectati. Nu exista vacin pentru prevenirea racelilor deoarece sunt foarte multe virusuri care determina racelile.
In schimb, gripa are un debut brusc, dureaza mai mult. Simptomele gripei includ: febra inalta, dureri de cap, frisoane, tuse seaca, dureri musculare, oboseala marcata, stare generala proasta; nas infundat, secretii nazale, stranut, ochi injectati (ca si in cazul racelilor). La copiii mici pot aparea si greata si varsaturile. Vestea buna este ca vaccinarea anuala ajuta la prevenirea aparitiei gripei. Sezonul de gripa este in perioada noiembrie-aprilie.

Metode de preventie:

1. Vaccinarea
Vaccinarea antigripala se poate realiza si sub forma de injectie si sub forma de spray nazal. Perioada ideala pentru vaccinare este octombrie-noiembrie, desi vaccinarea chiar in lunile decembrie si ianuarie nu este prea tarzie. In fiecare an este nevoie de un nou vaccin care este diferit de cel din anul precedent datorita modificarii virusurilor gripale. Vaccinarea se poate face incepand cu varsta de 6 luni . Se realizeaza de catre medic care se va interesa inainte daca persoana este alergica (in special la ou), daca sufera de vreo boala, daca este sau a fost febril etc.
Pentru prevenirea cazurilor de gripa este foarte importanta vaccinarea cadrelor medicale si a persoanelor care lucreaza cu copiii.
De anul trecut vaccinul antigripal a continut si tulpina H1N1.
2. Spalarea mainilor cat mai frecvent deoarece atat gripa cat si racelile se transmit prin tuse, stranut dar si suprafete contaminate, cum ar fi mainile. Spalarea mainilor se va face cu apa calduta si sapun pentru cel putin 15 secunde. Se pot folosi si solutii dezinfectante pe baza de alcool daca nu dispunem de apa.
Se va evita atingerea ochilor, a nasului si a gurii.
Solutiile dezinfectante se pot folosi si pentru curatarea suprafetelor in special clantele usilor, banci, mese, toalete, chiuvete etc.
3. Limitarea contactului cu persoanele bolnave, evitand zonele aglomerate.
4. Practicarea obiceiurilor sanatoase: dieta echilibrata, somn suficient, exercitiu fizic constant, reducerea stresului (chiar si in cazul copiilor stresul emotional este un factor foarte important de reducere a imunitatii), evitarea mediilor poluate inclusiv a fumului de tigara, imbracaminte adecvata sezonului.

Realizat de Mondoped.

No comments:

Post a Comment