Friday, March 8, 2013

Optional Junior Gim

Optional JUNIOR GIM

 

Aceasta activitate este  implementata de echipa CENTRULUI KINETOBEBE special pentru programele de educatie din gradinitele din Bucuresti, activitatile de gimnastica fiind special concepute pentru grupele de varsta din unitatile de invatamant.

Programele dezvoltate de Kinetobebe au ca obiectiv formarea si perfectionarea deprinderilor motrice de baza concomitent cu imbunatatirea calitatilor motrice ale copilului si dezvoltarea atentiei, imaginatiei, spiritului de echipa si a competitiei.


Deprinderile de baza urmarite de kinetoterapeutii KINETOBEBE in cadrul sedintelor de gimnastica din gradinite sunt:

-          MERSUL: corectarea mersului si invatarea deprinderilor necesare unui mers corect;

-          ALERGAREA: corectarea pasilor repezi si invatarea deprinderilor necesare unei alergari corecte;

-          SARITURA: incurajarea sariturii, invatarea sariturii cu doua picioare concomitent;

-          ARUNCAREA SI PRINDEREA: familiarizarea copiilor cu jocuri simple, dar urmarindu-se dezvoltarea abilitatilor de aruncare si prindere;

-          TARAREA;

-          CATARAREA SI ESCALADAREA;

-          TRACTIUNEA SI IMPINGEREA;

-          RIDICAREA SI TRANSPORTUL DE GREUTATI;

Pentru a forma aceste deprinderi motrice, fiecare copil trece printr-o serie de etape care presupun formarea atitudinilor pe baza spiritului de observatie, apoi fixarea acestora si realizarea primelor miscari corecte si in final se ajunge la coordonarea fina.

Repetarile multiple reprezinta cheia consolidarii si perfectionarii actelor motrice, acesta fiind motivul principal pentru care programele noastre vor respecta principiile continuitatii si ritmicitatii.

Un rol important in dezvoltarea armonioasa a copilului il are si deprinderea calitatii motrice  (forta, viteza, rezistenta, indemanare).



Calitatile motrice cu care copilul este inzestrat pot fi (si trebuie) perfecionate inca de la varste mici, pentru ca ulterior sa poata fi valorificate in activitatile de sport preferate. In acest sens, parintii vor fii consiliati de kinetoterapeut, gasind pentru fiecare copil in parte, Solutia cea mai buna.

Toate cele de mai sus sunt urmarite si de lectiile obisnuite de educatie fizica, insa programul de Junior Gim din gradinite aduce in plus cateva aspecte foarte importante:

-          Urmarirea in dinamica a copilului, care ii permite kinetoterapeutului sa construiasca sedintele pe baza punctelor slabe din dezvoltarea copilului si carentele izometrice (eventuale) depistate in sedintele initiale;

-          Depistarea timpurie a deficientelor copilului: atitudine, deficiente ale posturii (scolioze, cifoze, torticolis), deviatii ale membrelor, platfus, picior varus, picior valg, genunchi varus sau valg, recurvatum, ale mersului (pe varfuri, pe calcaie, pe marginea interna sau externa a piciorului.

Acest aspect al programului le poate oferi parintilor certitudinea ca nu vor scapa neobservate eventuale probleme  in cresterea copilului, putand actiona in consecinta cat mai precoce.

-          Utilizarea mijloacelor kinetice adaptate la acest gen de program in vederea influentarii positive (in limita posibilului) a problemelor depistate. De exemplu: daca se observa ca exitsta copii cu atitudinii cifotice, se va insista pe exercitii de extensie a coloanei, fara pretentia de a inlocui sedintele specifice  de kinetoterapie. Stiut fiind insa ca programele de recuperare nu constau doar in sedintele specifice, ci se continua pe intreaga durata a zilei, dupa acest gen de sedinte de Junior Gim  copilul isi poate imbunatati postura se va utilize si acasa elementele pe care le-a invatat aici.

Nu in ultimul rand in urma programului dezvoltat de catre kinetoterapeutii de la Centrul Kinetobebe, veti putea alege in constinta de cauza activitatile sportive pentru care copilul dumneavoastra are aptitudini necesare, astfel incat sa faceti alegerile cele mai potrivite.

No comments:

Post a Comment