Monday, November 3, 2014

Club de sambata - Clubul lui Istetila 8 noiembrie


CLUBUL LUI ISTETILA

SAMBATA, 8 NOIEMBRIE (INTERVAL ORAR: 09.00 – 13.00)

       Oare ce inseamna creativitatea? Poate fi acel “Aha!” care ne permite sa rezolvam o problema ce parea fara iesire sau sa vedem o alta latura a situatiei, complet diferita. De asemenea, poate fi definita ca o emotie pozitiva, un concept nou, un rezultat surprinzator. Iar cand este vorba de creativitatea copiilor, atunci e momentul sa inchidem cartile, sa oprim ce facem si sa-i privim. De cele mai multe ori vedem bucurie si placere pe chipurile lor, exprimate foarte clar prin zambete si gesturi destinse. 

       O poveste care imi place foarte mult si mereu imi amintesc de ea cand le vorbesc copiilor despre creativitate, este cea a unei fetite de sase ani, mereu neatenta in clasa, dar care la ora de desen era mereu prezenta. Profesoara, fascitanta de concentrarea fetitei, se duce la ea si o intreaba ce face. Fetita ii raspunde ca deseneaza un portret al lui Dumnezeu. "Dar nimeni nu stie cum arata Dumnezeu", ii raspunde profesoara. "Vor sti in cateva minute", a raspuns fetita. Ce credeti ca i-a raspuns profesoara mai departe? Ei bine, a ramas fara replica!

 

       Cum am reactiona daca un copil ne-ar spune ca “acela nu este un fluture, ci un elefant”? Sau cand un copil rade si tipa de veselie ca l-a prins ploaia in timp ce se dadea in leagan? Nu stiu care este raspunsul potrivit, nu cred ca exista un raspuns potrivit, dar cred ca putem invata o "atitudine mai potrivita" fata de acele momente in care ramanem muti, rusinati sau pur si simplu uimiti de reactiile copiilor. Putem sa-l provocam sa se joace cu noi “jocul tacerii” sau “astepta-ti randul”. Sa ne provocam sa gasim un alt fel de a raspunde fara a-i reduce din avant. 

       Si daca tot am vorbit despre creativitate, in cadrul clubului ce va avea loc SAMBATA, 8 noiembrie, in intervalul  ora 9 – 13, vom desfasura doua activitati creative:

1.       “SI EU STIU SA FAC UN ARANJAMENT FLORAL!” – In cadrul primei activitati vom realiza mici aranjamente parfumate, folosind: flori de toamna, burete floral si jumatati goale de dovleac! J

 

2.       “SA INVATAM CU AIURICA!” – Avem la dispozitie pahare de plastic, senila colorata, nasturi si carton colorat, iar acestea ne sunt necesare pentru a-i da viata lui Aiurica – cel mai vesel si nazdravan iepuras, care intra mereu in bucluc! De ce? Veti afla sambata! J

 

 

No comments:

Post a Comment