Monday, March 2, 2015

Club de weekend 07.03.2015


CLUBUL LUI ISTEȚILĂ – SÂMBĂTĂ, 7 MARTIE (INTERVAL ORAR: 9 – 13)

JURNAL DE CĂLĂTORIE – OLANDA

 

            Când spui Olanda te gândești imediat la “Țara Lalelelor” sau “Țara Morilor de Vânt” și, fără îndoială, la fermecătorul Amsterdam, poate cel mai vizitat oraș olandez și, cu siguranță, orașul cu cele mai multe biciclete.  Nativă din părțile Perisei și ale Turciei, laleaua și-a făcut apariția și în Europa încă din secolul al XVI-lea. Carolus Clausius, unul dintre prietenii ambasadorului de Busbecq invitat să organizeze grădina botanică a Universității Leiden, pleacă în Olanda în 1593, ducând cu el bulbi de lalele. 

            La scurtă vreme, popularitatea câștigată în Țările de Jos ajungea așa de mare încât se declanșează o adevărată "manie a lalelelor" lăsând urme adânci în cultura locală până în zilele noastre. Nu întâmplător Olanda mai este numită, după cum bine știm cu toții, “Țara lalelelor”.  Culorile amestecate ale florilor au sugerat mereu iubirea imaginativă, gata de surprize, o relație nemonotonă. Lalelele galbene simbolizează gândurile senine și iertarea, iar cele roșii de aceeași culoare cu cea a sângelui, iubirea și pasiunea fiind oferite în mod frecvent ca dar de Dragobete. Laleaua de culoare roșu-stacojiu reprezintă iubirea capabilă de orice sacrificiu sau dragostea rănită. Oricât de atrăgător ar suna, laleaua neagră este încă un mit. Floarea ce poartă convențional acest nume este de fapt o lalea de un mov foarte închis care poate părea neagră întro lumină slabă.

          De asemenea, i se zice și țara morilor de vânt deoarece pe teritoriul Olandei sunt sute de mori de vânt. Clima acestei țări favorizează mult acest lucru datorită vânturilor.

 
           Cele două ateliere pe care le vom desfășura în cadrul clubului de sâmbătă sunt:

1.    Cu ajutorul multicolorelor lalele și câtorva jumătăți de nucă de cocos, vom realiza minunate aranjamente florale!

2.   Doar din bucăti de carton, paie din plastic și muuult lipici, ne vom construi propria moara de vânt, fiecare având propria-i poveste!

No comments:

Post a Comment