Wednesday, March 11, 2015

Clubul de sambata


CLUBUL LUI ISTEȚILĂ – SÂMBĂTĂ, 14 MARTIE (INTERVAL ORAR: 9 – 13)

NE FACEM BAGAJELE PENTRU SPANIA!

 

         Hola, amigos! Sigur v-ați dat seama încă din titlu că sâmbăta aceasta vom vizita Spania, țara de origine a unui minunat instrument muzical și foarte drag mie, numit… CHITARĂ!

         Ca să vedeți că Istețilă deja s-a pregătit pentru acest club, în continuare veți găsi câteva informații despre originea acestui instrument și ce înseamnă mai exact. În limba română, cuvântul “chitară” este un împrumut din limba italiană (“chitarra”), varianta “ghitara” explicându-se prin forma spaniolă “ghitarra”, la originea tuturor acestor forme aflându-se o combinație între cuvântul sanscrit “guit” (din “sangita”), care înseamnă “muzica” și “tar”, cuvânt din limba persană, care are sensul de “acord” sau “coardă”. O altă etimologie posibilă este din arabul “qitara”, din care a derivat grecescul “kithara”, preluat apoi de limbile spaniolă și italiană.

         Cea mai veche chitară, a cărei formă a putut fi reconstituită din documente, este cea a cântăreței egiptene Har-Mose. Europenii au cunoscut chitara abia în secolul al IX-lea, când arabii, prin Spania, prin porturile de la Marea Mediterană, au adus cu ei obiecte specifice culturii lor.

          Primul mare chitarist, din istoria muzicii, a fost  spaniolul Andreas Segovia. El a dus chitara în sălile de concerte de nivel internațional, interpretând muzica clasică, întro manieră foarte personală, ciupind corzile și cu unghia și cu pulpa degetului, creând astfel o gamă largă de sunete, mai puternice și cu un timbru specific.

         În cadrul acestui club, Istețilă vă va ajuta să confecționați câte o chitară magică, doar cu ajutorul plăcilor de pick-up și a cartonului multicolor. Însă aceasta nu este singura surpriză pregătită pentru voi! Istețilă va avea un INVITAT SURPRIZĂ care ne va încânta auzul cu câteva cântecele acompaniate de chitară!  Așa că surprizele se țin lanț!

TABEL ÎNSCRIERE VALABIL TUTUROR GRUPELOR - TARIF: 50 LEI / SÂMBĂTĂ

No comments:

Post a Comment